Ten przepis na marynowane korniszony z musztardą jest moim ulubionym przez rodzinę! Okazują się chrupiące, pachnące i o delikatnym smaku przypraw. I oczywiście miły bonus-takie korniszony można cieszyć się przez cały rok.
Składniki
- korniszony - 1 kg
- woda - 1.2 L
- nasiona gorczycy - 1 art.
- cukier - 5 art.
- sól - 2 art.
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 4 kawałki
- koperek - 4 parasolka
- liście porzeczki - 4 kawałki
- liście wiśni - 4 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- Goździk - 4 Bud
- ocet - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz korniszony przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Umieść wszystkie dodatki i korniszony w sterylnych słoikach.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na pół godziny. Spuść tę wodę.
Zagotuj czystą wodę do marynaty z solą, cukrem i octem. Gotuj przez 2-3 minuty.
Napełnij korniszony marynatą i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy