Dżem jabłkowy według tego prostego przepisu jest pyszny, pachnący i bardzo gęsty. Tak jak w sklepie, tylko o wiele lepiej! Nie rozprzestrzenia się i jest idealny do nadziewania ciast, ciast maślanych, serników i innych wyrobów cukierniczych.
Składniki
- jabłka (Waga netto) – 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, usuń rdzenie bez obierania, pokrój losowo.
Umieść przygotowane jabłka w misce do gotowania, dodaj wodę, zagotuj na średnim ogniu i gotuj, mieszając, do miękkości (około 40-50 minut).
Rozgrzane zmiękczone jabłka za pomocą blendera zmiel na gładkie puree.
Ponownie podpal przedmiot i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, do pożądanej konsystencji. Zwykle wystarcza mi pół godziny.
Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj obrabiany przedmiot na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Podczas gotowania dżem stanie się ciemniejszy i zauważalnie zgęstnieje.
Wlać wrzący dżem jabłkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.