gęsty dżem jabłkowy na paszteciki

3 godz. 30 min.
6 puszek po 0,5 l
Gęsty dżem jabłkowy na ciasta
Karina Klaczuk, stock.adobe.com
0

Dżem jabłkowy według tego prostego przepisu jest pyszny, pachnący i bardzo gęsty. Tak jak w sklepie, tylko o wiele lepiej! Nie rozprzestrzenia się i jest idealny do nadziewania ciast, ciast maślanych, serników i innych wyrobów cukierniczych.

Składniki

  • jabłka (Waga netto) – 3 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • woda - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka opłucz, usuń rdzenie bez obierania, pokrój losowo.

Umieść przygotowane jabłka w misce do gotowania, dodaj wodę, zagotuj na średnim ogniu i gotuj, mieszając, do miękkości (około 40-50 minut).

Rozgrzane zmiękczone jabłka za pomocą blendera zmiel na gładkie puree.

Ponownie podpal przedmiot i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, do pożądanej konsystencji. Zwykle wystarcza mi pół godziny.

Dodaj cukier, wymieszaj i gotuj obrabiany przedmiot na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Podczas gotowania dżem stanie się ciemniejszy i zauważalnie zgęstnieje.

Wlać wrzący dżem jabłkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy