dżem jabłkowy

1 godz. 0 min.
4 banki
Dżem jabłkowy
Olesia Sarycheva, stock.adobe.com
0

Uwielbiam ten przepis na dżem jabłkowy za jego prostotę. Jeśli upieksz plasterki jabłka w piekarniku, przysmak okaże się pięknym karmelowym kolorem. Nie chcesz zawracać sobie głowy piekarnikiem? Następnie ugotuj jabłka do miękkości. I tak, i tak wyjdzie bardzo smacznie!

Składniki

  • jabłka (odmiany kwaśne) – 2,5 kg
  • cukier - 1,5 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka obrać ze skórki i rdzeni, pokroić losowo. Na blasze wyłożonej pergaminem umieść plasterki jabłka i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Zmiękczone jabłka zmiksuj za pomocą blendera.

Umieść mus jabłkowy na patelni, dodaj cukier i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj dżem do pożądanej konsystencji. Po 30 minutach gotowania dżem lekko zgęstnieje, a po półtorej godzinie stanie się gęsty jak marmolada.

Napełnij Małe sterylne słoiki gorącym dżemem jabłkowym, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj gotowy dżem w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy