Uwielbiam ten przepis na dżem jabłkowy za jego prostotę. Jeśli upieksz plasterki jabłka w piekarniku, przysmak okaże się pięknym karmelowym kolorem. Nie chcesz zawracać sobie głowy piekarnikiem? Następnie ugotuj jabłka do miękkości. I tak, i tak wyjdzie bardzo smacznie!
Składniki
- jabłka (odmiany kwaśne) – 2,5 kg
- cukier - 1,5 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać ze skórki i rdzeni, pokroić losowo. Na blasze wyłożonej pergaminem umieść plasterki jabłka i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
Zmiękczone jabłka zmiksuj za pomocą blendera.
Umieść mus jabłkowy na patelni, dodaj cukier i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj dżem do pożądanej konsystencji. Po 30 minutach gotowania dżem lekko zgęstnieje, a po półtorej godzinie stanie się gęsty jak marmolada.
Napełnij Małe sterylne słoiki gorącym dżemem jabłkowym, szczelnie zamknij i ostudź. Przechowuj gotowy dżem w chłodnym, ciemnym miejscu.