Ten kęs może być podawany jako przekąska, otwarty na obiad z makaronem lub umieszczony na świątecznym stole. Koreańska sałatka z ogórków z marchewką jest lubiana przez wszystkich ze względu na umiarkowaną pikantność, zrównoważony smak i apetyczny aromat.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- marchew - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 100 g
- Sezam - 2 art.
- ocet - 120 ml
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- cukier - 100 g
- sól - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewki na małe kostki i umieść w głębokim rondlu.
Dodaj przyprawy, cukier, sól, posiekany czosnek i dobrze wymieszaj.
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 2-3 minuty.
Usuń cebulę, wlej marchewkę gorącym olejem.
Dobrze wymieszaj, przykryj i pozostaw na 15-20 minut.
Pokrój ogórki na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru co marchewki.
Wlej ogórki i sezam do garnka z marchewką.
Ułóż sałatkę w słoikach, sterylizuj przez 10 minut i zwiń.