półfabrykaty na zimę
12.04.2023
SOS Barszczowy bez kapusty z koncentratem pomidorowym na zimę w słoikach
40 min
5 porcji
Zwykle przygotowanie barszczu zajmuje prawie dwie godziny. Proces ten jest znacznie skrócony, jeśli stosuje się sos barszczowy. Możesz go ugotować bez kapusty z koncentratem pomidorowym. Szczegółowo opisuję ten wspaniały przepis.
Składniki
- Burak - 1 kg
- marchew - 150 g
- cebula - 300 g
- czosnek - 5 ząbki
- Pasta pomidorowa - 100 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
- ocet - 50 ml
- czarny pieprz - 5 groszek
- cukier - 100 g
- sól - 60 g
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj buraki i marchewki.
Cebulę, czosnek obrać i posiekać.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj buraki, czarny pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym, solą, cukrem i wlej do smażenia.
Dodaj czosnek, przykryj i gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Dodaj ocet i po 1 minucie zdejmij z ognia. Ułóż sos barszczowy w słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy