Domowy sok z czarnej porzeczki zawiera maksymalną ilość witaminy C i zachowuje korzystne właściwości jagód. Pyszny i zdrowy napój jest niezbędny zimą, aby utrzymać odporność! Przed podaniem radzę trochę rozcieńczyć sok przegotowaną wodą.
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki i spłucz pod bieżącą wodą.
Za pomocą sokowirówki wyciśnij sok z jagód.
Wlej sok do garnka do gotowania, dodaj cukier, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Wlej wrzący sok do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony sok z czarnej porzeczki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy