solone boczniaki na zimę

30 min
3 porcje
Solone boczniaki na zimę
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Jednymi z najpopularniejszych i jednocześnie niedocenianych grzybów są boczniaki. Na przykład tworzą doskonałą słoną przekąskę – nie gorszą niż pieczarki lub kurki, po prostu nie tak znaną. Mówię Ci, jak prawidłowo je ugotować!

Składniki

  • boczniaki - 1 kg
  • woda - 500 ml
  • sól - 1.5 art.
  • cukier - 1.5 art.
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czosnek - 3 ząbki
  • ocet - 3 art.
  • czarny pieprz - 8 groszek
  • ziele angielskie - 4 groszek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój boczniaki i gotuj je we wrzącej wodzie przez 5 minut. Wrzuć do durszlaka.

Zagotuj wodę z czosnkiem i wszystkimi przyprawami.

Włóż boczniaki do solanki i gotuj przez kolejne 10-15 minut.

Zwiń je w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy