Jednymi z najpopularniejszych i jednocześnie niedocenianych grzybów są boczniaki. Na przykład tworzą doskonałą słoną przekąskę – nie gorszą niż pieczarki lub kurki, po prostu nie tak znaną. Mówię Ci, jak prawidłowo je ugotować!
Składniki
- boczniaki - 1 kg
- woda - 500 ml
- sól - 1.5 art.
- cukier - 1.5 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- ocet - 3 art.
- czarny pieprz - 8 groszek
- ziele angielskie - 4 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój boczniaki i gotuj je we wrzącej wodzie przez 5 minut. Wrzuć do durszlaka.
Zagotuj wodę z czosnkiem i wszystkimi przyprawami.
Włóż boczniaki do solanki i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
Zwiń je w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy