Warto dodać trochę posiekanych orzechów włoskich do klopsików – a teraz zwykłe danie gra w zupełnie nowe kolory. Polecam zdecydowanie wypróbować tę opcję-cała rodzina z pewnością pozostanie zachwycona!
Składniki
- mięso mielone - 650 g
- cebula - 150 g
- ryż - 100 g
- orzechy włoskie - 60 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- sól - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- czosnek - 2-3 ząbki
- sos pomidorowy (lub puree z pomidorów) – 350 ml
- bazylia (suszony) – 1 CZ. l.
- Zieleń - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż prawie do miękkości, wrzuć do durszlaka i pozwól mu ostygnąć.
Dodaj ryż, posiekaną cebulę, jajko, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i drobno posiekane orzechy do mielonego mięsa. Zostaw trochę orzechów do dekoracji.
Mokrymi rękami uformuj małe klopsiki i włóż do naczynia do pieczenia. Piec 20-30 minut w 200 stopniach.
Podgrzej sos pomidorowy lub przecier do wrzenia. Dodaj suszoną bazylię lub inne przyprawy do smaku.
Napełnij klopsiki sosem, przykryj folią i wstaw do piekarnika na kolejne 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Udekoruj danie posiekanymi ziołami i pozostałymi orzechami.