dania główne 22.01.2022

klopsiki z orzechami włoskimi

1 godz. 30 min.
4 porcje
Klopsiki z orzechami włoskimi
ahirao, stock.adobe.com
0

Warto dodać trochę posiekanych orzechów włoskich do klopsików – a teraz zwykłe danie gra w zupełnie nowe kolory. Polecam zdecydowanie wypróbować tę opcję-cała rodzina z pewnością pozostanie zachwycona!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ugotuj ryż prawie do miękkości, wrzuć do durszlaka i pozwól mu ostygnąć.

Dodaj ryż, posiekaną cebulę, jajko, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i drobno posiekane orzechy do mielonego mięsa. Zostaw trochę orzechów do dekoracji.

Mokrymi rękami uformuj małe klopsiki i włóż do naczynia do pieczenia. Piec 20-30 minut w 200 stopniach.

Podgrzej sos pomidorowy lub przecier do wrzenia. Dodaj suszoną bazylię lub inne przyprawy do smaku.

Napełnij klopsiki sosem, przykryj folią i wstaw do piekarnika na kolejne 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Udekoruj danie posiekanymi ziołami i pozostałymi orzechami.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy