Kiedy ciało cierpi z powodu braku witamin, a dusza z powodu braku jasnych kolorów, na ratunek przyjdzie sałatka w puszkach "generalski". Jasna mieszanka warzyw urozmaici nudne zimowe menu i ozdobi każdy stół. Miłe wspomnienie lata w banku!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę. Pokrój cebulę na duże półpierścienie, obierz marchewki i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w kostkę.
Pokrój ogórki w cienkie plasterki, pomidory w plastry. Pietruszkę opłucz, lekko osusz i drobno posiekaj.
Połącz warzywa w dużej misce, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny. Wymieszaj i pozostaw sałatkę w temperaturze pokojowej na 3 godziny.
Następnie zapakuj sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików i zalej powstałą marynatą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą na 20 minut.
Po sterylizacji zwiń słoiki z sałatką, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzoną sałatkę generalską w chłodnym, ciemnym miejscu.