Nie powiem, że zaopatruję się w konserwy rybne w dużej objętości, ale nadal powinno być kilka słoików. Zwykle moje preferencje padają na obfitą sałatkę z mintajem. Gotuję go z marchewką i cebulą. Do smaku możesz dodać trochę czosnku.
Składniki
- mintaj (filet) – 1 kg
- marchew - 150 g
- cebula (średni) – 2 kawałki
- Pasta pomidorowa - 50 g
- ocet - 60 ml
- Olej roślinny - 3 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 art.
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z mintaja na małe kawałki.
Zetrzyj marchewki, posiekaj obraną cebulę.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.
Umieść przyprawy, pieczone warzywa i kawałki mintaja w słoikach.
Zagotuj wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i sól.
Wlej marynatę do słoików z rybą i sterylizuj przez 15 minut.
Ostrożnie wyjmij słoiki z wanny do sterylizacji, wlej ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy