
Najsmaczniejszy, aromatyczny i bogaty sos tkemali pochodzi z suszonych śliwek. Dzielę się sprawdzonym przepisem, ale radzę trochę uzupełnić go ulubionymi przyprawami do smaku. A jednocześnie powiem Ci, jak zwinąć sos na zimę.
Składniki
- suszone śliwki - 1 kg
- bazylia - 20 g
- kolendra - 20 g
- czosnek - 6 ząbki
- chmiel-suneli - 10 g
- cukier - 5 g
- sól - 2 g
- Chili - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwek, przykryj solą i cukrem i zagotuj.
Gotuj sos przez 7-8 minut na małym ogniu. Dodaj posiekaną paprykę i wszystkie przyprawy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj posiekane warzywa i gotuj przez kolejne 10 minut.
Zmiel tkemali blenderem, ponownie zagotuj i zwiń tkemali w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy