tkemali z suszonych śliwek na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Tkemali z suszonych śliwek na zimę
Maria, stock.adobe.com
0

Najsmaczniejszy, aromatyczny i bogaty sos tkemali pochodzi z suszonych śliwek. Dzielę się sprawdzonym przepisem, ale radzę trochę uzupełnić go ulubionymi przyprawami do smaku. A jednocześnie powiem Ci, jak zwinąć sos na zimę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwek, przykryj solą i cukrem i zagotuj.

Gotuj sos przez 7-8 minut na małym ogniu. Dodaj posiekaną paprykę i wszystkie przyprawy i gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj posiekane warzywa i gotuj przez kolejne 10 minut.

Zmiel tkemali blenderem, ponownie zagotuj i zwiń tkemali w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy