Uwielbiam sałatki, które można przygotować z wyprzedzeniem i cieszyć się nimi przez długi czas. Ta sałatka z buraków i jabłek jest jedną z moich ulubionych. Idealna równowaga między słodyczą a kwaskowatością. Przygotowuję go z wyprzedzeniem i przechowuję w słoikach, aby mieć go zawsze pod ręką.
Składniki
- Burak - 1.5 kg
- jabłka - 700 g
- marchew - 4 kawałki
- woda - 150 ml
- sól - 1.5 art.
- cukier - 3 art.
- ocet jabłkowy - 50 ml
- Olej roślinny - 120 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj buraki i marchewki. Dodaj olej, ocet i wodę.
Podgrzej i dodaj sól i cukier.
Doprowadzić do wrzenia i dodać obrane pokrojone jabłka.
Gotuj sałatkę przez około godzinę na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy