lecho z marchewką i cebulą na zimę

40 min
12 porcji
Lecho z marchewką i cebulą na zimę
gkrphoto, stock.adobe.com
0

Światowa popularność Węgierskiej przekąski doprowadziła do powstania wielu różnych przepisów. Niedawno natknąłem się na wersję lecho z marchewką i cebulą. Moim zdaniem taka przekąska jest wygodniejsza w użyciu do dodawania do zup i gulaszów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój marchewkę, obraną cebulę i paprykę.

Przełóż pomidory przez sokowirówkę.

Wymieszaj sok pomidorowy, cukier, sól, przyprawy i gotuj przez 10 minut.

Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

Dodaj smażyć, marchewkę i paprykę do soku pomidorowego. Gotuj wszystko razem przez 20 minut.

Wlej ocet, gotuj jeszcze 1 minutę i wyłącz ogrzewanie.

Ułóż lecho w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy