napoje 27.03.2023

herbata imbirowa

15 min
2 porcje
Herbata imbirowa
Atlas, stock.adobe.com
0

Dzisiaj przygotujemy rozgrzewającą, pikantną herbatę imbirową z cytryną i miodem. Co może być przyjemniejszego i zdrowszego poza sezonem? Taki napój jest naturalnym immunostymulantem i prawdziwym magazynem witamin. Dla dzieci i dorosłych, na ciepłe rodzinne przyjęcia herbaciane.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Imbir obierz i posiekaj. Zwykle 1 łyżeczka jest używana na 200 ml wody. zmiażdżony imbir, ale możesz dostosować jego ilość w zależności od preferencji smakowych.

Pokrój część połowy cytryny na plasterki, wyciśnij sok z pozostałej części.

Połóż plasterki cytryny i kilka listków świeżej mięty na dnie zaparzacza (opcjonalnie).

W sitku do zaparzania umieść posiekany imbir, napełnij czajnik gorącą (około 90°C) przegotowaną wodą. Przykryj zaparzacz i pozostaw do zaparzenia na 7-10 minut.

Następnie należy wyjąć sitko imbirowe i dodać sok z cytryny do herbaty.

Schłodzić herbatę imbirową do ciepłej, dodać miód i cieszyć się pysznym, naturalnym i zdrowym napojem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy