Takie przygotowanie na zimę na pewno nie będzie zbędne. Marynowany czosnek z burakami jest aromatyczny, chrupiący i piękny! Podawaj jako przystawkę, jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Zobaczysz, że nie pozostanie długo na stole!
Składniki
- czosnek - 500 g
- Burak (czerwony) – 300 g
- liść laurowy - 3 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- ocet - 100 ml
- cukier - 30 g
- sól - 25 g
- woda (filtrowane) – 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz główki czosnku z górnej warstwy łuski.
Umieść w garnku z wrzącą wodą, gotuj przez 1 minutę i przenieś do lodowatej wody.
Obierz buraki i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie.
Włóż przyprawy, buraki i czosnek do wysterylizowanych słoików.
Napełnij wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.
Wlej ocet, wrzącą marynatę do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy