marynowany czosnek z burakami

20 min
8 porcji
Marynowany czosnek z burakami
mnimage, stock.adobe.com
0

Takie przygotowanie na zimę na pewno nie będzie zbędne. Marynowany czosnek z burakami jest aromatyczny, chrupiący i piękny! Podawaj jako przystawkę, jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Zobaczysz, że nie pozostanie długo na stole!

Składniki

  • czosnek - 500 g
  • Burak (czerwony) – 300 g
  • liść laurowy - 3 kawałki
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • ziele angielskie - 3 groszek
  • ocet - 100 ml
  • cukier - 30 g
  • sól - 25 g
  • woda (filtrowane) – 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz główki czosnku z górnej warstwy łuski.

Umieść w garnku z wrzącą wodą, gotuj przez 1 minutę i przenieś do lodowatej wody.

Obierz buraki i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie.

Włóż przyprawy, buraki i czosnek do wysterylizowanych słoików.

Napełnij wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 20 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.

Wlej ocet, wrzącą marynatę do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy