Papryka w puszkach w pomidorach to jasna i piękna przekąska, która rozjaśni każdy świąteczny stół. Taki kęs ma bogaty słodko-kwaśny smak i niesamowity pikantny aromat. Kolor pieprzu nie ma znaczenia-wybierz ten, który najbardziej Ci się podoba.
Składniki
- papryka (Waga netto) – 2 kg
- sok pomidorowy - 1 L
- oliwa z oliwek - 200 ml
- ocet winny - 80 ml
- sól - 2 art.
- cukier - 80 g
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz, pokrój i przepuść przez sokowirówkę.
Umieść powstały sok pomidorowy w garnku do gotowania, dodaj sól, cukier, czarny pieprz i oliwę z oliwek. Gotuj obrabiany przedmiot, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu przez 10 minut po ugotowaniu.
Paprykę opłucz, obierz nasiona i łodygi, pokrój w plastry. Należy pamiętać, że przepis wskazuje masę netto papryki - już bez nasion i łodyg!
Umieść przygotowaną paprykę we wrzącym soku pomidorowym, zagotuj i gotuj przez kolejne 7-10 minut, pamiętając o mieszaniu.
Umieść gorący przedmiot w przygotowanych sterylnych słoikach, szczelnie zamknij, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzoną paprykę w puszkach w pomidorach w chłodnym, ciemnym miejscu.