Pektyna to prawdziwy sekret sukcesu dla wszystkich miłośników gęstego dżemu. Dzięki niemu dżem z borówki brusznicy staje się grubszy jeszcze łatwiej i szybciej, bez godzin trawienia. Ponadto jest to absolutnie naturalny zagęszczacz, który jest już zawarty w jagodach.
Składniki
- borówka brusznica - 1 kg
- cukier - 1.2 kg
- woda - 200 ml
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- pektyna - 10 g
- kwas cytrynowy - 2 g
- tymianek - 2-3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj pektynę i łyżkę cukru.
Zagotuj wodę z resztą cukru i gotuj syrop przez kilka minut.
Włóż tam borówki i gotuj przez kolejne 25 minut.
Zmiel masę blenderem. Dodaj cynamon, kwas cytrynowy i posiekane liście tymianku.
Dodaj pektynę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy