dżem z borówki brusznicy z pektyną

45 min
4 porcje
Dżem z borówki brusznicy z pektyną
Dionisvera, stock.adobe.com
0

Pektyna to prawdziwy sekret sukcesu dla wszystkich miłośników gęstego dżemu. Dzięki niemu dżem z borówki brusznicy staje się grubszy jeszcze łatwiej i szybciej, bez godzin trawienia. Ponadto jest to absolutnie naturalny zagęszczacz, który jest już zawarty w jagodach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj pektynę i łyżkę cukru.

Zagotuj wodę z resztą cukru i gotuj syrop przez kilka minut.

Włóż tam borówki i gotuj przez kolejne 25 minut.

Zmiel masę blenderem. Dodaj cynamon, kwas cytrynowy i posiekane liście tymianku.

Dodaj pektynę, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy