dżem brzoskwiniowy z orzechami włoskimi

20 min
6 porcji
Dżem brzoskwiniowy z orzechami włoskimi
stsvirkun, stock.adobe.com
0

Taki przedmiot z pewnością powinien znajdować się w spiżarni, zwłaszcza że nie jest trudno go ugotować. Aromatyczny dżem brzoskwiniowy z orzechami włoskimi jest częściej podawany jako samodzielny deser, czasem z naleśnikami lub sernikami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Brzoskwinie przekrój na pół, obierz i obierz, posiekaj.

Dodaj cukier, wymieszaj i odłóż na bok na 2 godziny.

Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni, gotować z łuski i posiekać w blenderze.

Wymieszaj oba półfabrykaty i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.

Włóż gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy