Taki przedmiot z pewnością powinien znajdować się w spiżarni, zwłaszcza że nie jest trudno go ugotować. Aromatyczny dżem brzoskwiniowy z orzechami włoskimi jest częściej podawany jako samodzielny deser, czasem z naleśnikami lub sernikami.
Składniki
- brzoskwinie - 1,5 kg
- orzechy włoskie - 300 g
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Brzoskwinie przekrój na pół, obierz i obierz, posiekaj.
Dodaj cukier, wymieszaj i odłóż na bok na 2 godziny.
Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni, gotować z łuski i posiekać w blenderze.
Wymieszaj oba półfabrykaty i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.
Włóż gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń i zawiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy