kawior z grzybów przez maszynkę do mięsa na zimę
Dzisiaj powiem Ci, jak łatwo i szybko przygotować pyszny i pachnący przysmak grzybowy na zimę, a mianowicie kawior grzybowy. Odpowiednie są absolutnie wszelkie grzyby, które nadają się do gotowania i smażenia. Oczywiście z lasem okaże się bardziej aromatyczny. Spróbujemy?
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść i dobrze opłucz grzyby, arbitralnie pokrój duże okazy. Gotuj grzyby w osolonej wodzie przez 30-40 minut po ugotowaniu, nie zapominając o okresowym usuwaniu piany. Następnie wrzuć do durszlaka.
Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.
Na rozgrzanym oleju roślinnym smaż marchewki do połowy ugotowane, dodaj cebulę i smaż razem przez 2-3 minuty.
Pokrój pomidora w drobną kostkę i wyślij na patelnię do marchwi i cebuli.
Posiekaj czosnek i dodaj do warzyw. Posolić masę, dodać pieprz do smaku i dusić przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i przenieś masę warzywną do innego pojemnika.
Podsmaż grzyby na pozostałym oleju na patelni, ostudź.
Przełóż grzyby przez maszynę do mięsa, a następnie warzywa. Mieszaj masę, aż będzie gładka.
Włóż gorący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.