kawior z grzybów przez maszynkę do mięsa na zimę

1 godz. 0 min.
3 puszki
Kawior z grzybów przez maszynkę do mięsa na zimę
san_ta, stock.adobe.com
0

Dzisiaj powiem Ci, jak łatwo i szybko przygotować pyszny i pachnący przysmak grzybowy na zimę, a mianowicie kawior grzybowy. Odpowiednie są absolutnie wszelkie grzyby, które nadają się do gotowania i smażenia. Oczywiście z lasem okaże się bardziej aromatyczny. Spróbujemy?

Składniki

  • Grzyby (dowolny) – 2 kg
  • cebula - 1 szt.
  • marchew - 1 szt.
  • pomidory - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • Olej roślinny - do smażenia
  • sól - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść i dobrze opłucz grzyby, arbitralnie pokrój duże okazy. Gotuj grzyby w osolonej wodzie przez 30-40 minut po ugotowaniu, nie zapominając o okresowym usuwaniu piany. Następnie wrzuć do durszlaka.

Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.

Na rozgrzanym oleju roślinnym smaż marchewki do połowy ugotowane, dodaj cebulę i smaż razem przez 2-3 minuty.

Pokrój pomidora w drobną kostkę i wyślij na patelnię do marchwi i cebuli.

Posiekaj czosnek i dodaj do warzyw. Posolić masę, dodać pieprz do smaku i dusić przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i przenieś masę warzywną do innego pojemnika.

Podsmaż grzyby na pozostałym oleju na patelni, ostudź.

Przełóż grzyby przez maszynę do mięsa, a następnie warzywa. Mieszaj masę, aż będzie gładka.

Włóż gorący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy