W naszym zwykłym rozumieniu omlet to proste danie, które jest przygotowywane w pośpiechu. Ale Hiszpanie tak nie uważają! Zajmuje im to ponad godzinę. Mówię Ci, jak zrobić hiszpański omlet ziemniaczany w powolnej kuchence!
Składniki
- ziemniaki - 350 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- śmietana - 2 art.
- masło - 50 g
- Olej roślinny - 2 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki.
Obierz cebulę i posiekaj.
Wlej olej roślinny do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE". Dodaj ziemniaki i smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj sól, posiekaną cebulę, wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut. Warzywa powinny być miękkie.
Wyłącz powolną kuchenkę, przenieś jej zawartość na osobny talerz i zmiażdż ją popychaczem.
Jajka lekko ubij solą, śmietaną i wlej do rozgniecionych ziemniaków. Wymieszaj i odłóż na bok na 15 minut.
Włącz tryb "pieczenia" w multicookerze, roztop masło.
Wlej powstałą mieszaninę, zamknij pokrywkę i gotuj przez 20-25 minut.
Połóż gotowy omlet na talerzu i pokrój. Smacznego!