dania główne 22.01.2022

kotlety z indyka z puree ziemniaczanym

1 godz. 0 min.
4 porcje
Kotlety z indyka z puree ziemniaczanym
0

Spróbuj zrobić klasyczny obiad - kotlety z indyka z puree ziemniaczanym. Możesz użyć zarówno domowego, jak i kupionego w sklepie mięsa mielonego. Soczystość kotletów zależy od zawartości tłuszczu w mięsie mielonym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj obrane ziemniaki, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości (20-25 minut).

Kotlety z indyka z puree ziemniaczanym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj masło, mleko do ziemniaków i zetrzyj w dowolny dogodny sposób, aż będą tłuczone bez grudek.

Kotlety z indyka z puree ziemniaczanym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

W misce z schłodzonym mięsem mielonym dodaj sól, przyprawy, jajko i posiekaną (posiekaną, startą) cebulę.

Kotlety z indyka z puree ziemniaczanym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dokładnie wymieszaj mięso mielone i pozostaw do ostygnięcia w lodówce przez kwadrans.

Kotlety z indyka z puree ziemniaczanym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Mokrymi rękami uformuj małe okrągłe lub owalne kotlety, włóż do gorącego oleju. Smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty z jednej strony.

Kotlety z indyka z puree ziemniaczanym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Pod przykryciem smaż kotlety z drugiej strony przez kolejne 3-4 minuty. Podawaj puree i kotlety na gorąco, ze świeżymi ziołami i sosami – opcjonalnie.

Kotlety z indyka z puree ziemniaczanym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy