Spróbuj zrobić klasyczny obiad - kotlety z indyka z puree ziemniaczanym. Możesz użyć zarówno domowego, jak i kupionego w sklepie mięsa mielonego. Soczystość kotletów zależy od zawartości tłuszczu w mięsie mielonym.
Składniki
- ziemniaki - 600 g
- masło - 20 g
- mleko - 60 ml
- mielony Indyk - 450 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny (do smażenia) – 30 ml
- Zieleń - do zgłoszenia
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj obrane ziemniaki, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości (20-25 minut).
Dodaj masło, mleko do ziemniaków i zetrzyj w dowolny dogodny sposób, aż będą tłuczone bez grudek.
W misce z schłodzonym mięsem mielonym dodaj sól, przyprawy, jajko i posiekaną (posiekaną, startą) cebulę.
Dokładnie wymieszaj mięso mielone i pozostaw do ostygnięcia w lodówce przez kwadrans.
Mokrymi rękami uformuj małe okrągłe lub owalne kotlety, włóż do gorącego oleju. Smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty z jednej strony.
Pod przykryciem smaż kotlety z drugiej strony przez kolejne 3-4 minuty. Podawaj puree i kotlety na gorąco, ze świeżymi ziołami i sosami – opcjonalnie.