kiszony bakłażan na zimę

30 min
1 słoik
Kiszone bakłażany na zimę
Savory, stock.adobe.com
0

Piękno tego przepisu polega na zachowaniu własnego smaku bakłażana, który nie jest przerywany dodatkowymi dodatkami i wszelkiego rodzaju dodatkami. Zimą podawaj przystawkę do stołu z zieloną cebulą i aromatycznym olejem słonecznikowym, krojąc bakłażana na kawałki.

Składniki

  • bakłażany - 2 kg
  • czosnek - 2 głowice
  • liść laurowy - 3 szt.
  • woda - 2 L
  • ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz bakłażany, odetnij ogony. Gotuj całe owoce w osolonej wodzie przez 7-10 minut, a następnie wrzuć do durszlaka.

Gdy bakłażan trochę ostygnie, wykonaj nacięcie wzdłużne na każdym z nich i napełnij mieszanką mielonego czosnku i czarnego mielonego pieprzu.

Przygotuj solankę w ilości 70 g soli na 1 litr wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zagotuj, zdejmij z ognia i lekko ostudź.

Włóż bakłażany do emaliowanej patelni, zalej solanką i wyślij do kiszenia w chłodnym miejscu (w piwnicy lub lodówce). Po 7 dniach kiszony bakłażan będzie gotowy do spożycia.

W celu długotrwałego przechowywania umieść gotowe kiszone bakłażany w wysterylizowanych słoikach i sterylizuj w garnku z wodą przez 30 minut. Po sterylizacji zwiń słoiki z obrabianym przedmiotem i ostudź. Schłodzone kiszone bakłażany przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy