Galaretka Agrestowa to harmonijny przysmak, który można łatwo przygotować na zimę. Uwielbiam ten przepis, ponieważ dżem gotuje się tylko przez 5 minut, a oprócz jagód i cukru do przygotowania gęstej galaretki nie potrzebujesz nic więcej. Pyszne i szybkie!
Składniki
- agrest - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, usuń ogony, spłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz.
Ubij przygotowane jagody blenderem, aż będą gładkie, a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek i skórki.
Umieść masę jagodową na patelni, dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj i gotuj, usuwając pianę, przez kolejne 5 minut na małym ogniu.
Gotowy dżem wlej na gorąco do małych sterylnych słoików, pozwól mu trochę ostygnąć, a dopiero potem szczelnie zamknij. Po ochłodzeniu kęs w słoikach zgęstnieje i uzyska konsystencję galaretki. Przechowuj galaretkę agrestową w chłodnym, ciemnym miejscu.