gęsta galaretka-pięć minut agrestu

25 min
4 puszki po 0,5 l
Gęsta galaretka
Janna, stock.adobe.com
0

Galaretka Agrestowa to harmonijny przysmak, który można łatwo przygotować na zimę. Uwielbiam ten przepis, ponieważ dżem gotuje się tylko przez 5 minut, a oprócz jagód i cukru do przygotowania gęstej galaretki nie potrzebujesz nic więcej. Pyszne i szybkie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, usuń ogony, spłucz pod bieżącą wodą, lekko osusz.

Ubij przygotowane jagody blenderem, aż będą gładkie, a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek i skórki.

Umieść masę jagodową na patelni, dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj i gotuj, usuwając pianę, przez kolejne 5 minut na małym ogniu.

Gotowy dżem wlej na gorąco do małych sterylnych słoików, pozwól mu trochę ostygnąć, a dopiero potem szczelnie zamknij. Po ochłodzeniu kęs w słoikach zgęstnieje i uzyska konsystencję galaretki. Przechowuj galaretkę agrestową w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy