Uniwersalna przyprawa przypadnie do gustu nawet smakoszom. Pyszny sos agrestowy nie jest trudny do zrobienia. Jagody są odpowiednie, ale z ciemnych odmian okazuje się najpiękniejsze. Dodatkowo możesz dodać trochę ostrej papryki lub czosnku.
Składniki
- agrest - 1 kg
- Badian - 2 gwiazdki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- cukier - 100 g
- sól - 10 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest obrać z suchych ogonów, opłukać i włożyć do rondla.
Dodaj wodę, cukier i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj przyprawy, kwas cytrynowy, sól i lekko zetrzyj jagody tłuczkiem.
Gotuj przez 10 minut, włóż do przygotowanych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy