dania główne
21.06.2022
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym
1 godz. 0 min.
4 porcje
Jeśli lubisz wariacje na temat kuchni gruzińskiej, koniecznie wypróbuj tę zapiekankę ziemniaczaną. Oprócz samych ziemniaków są w nim bakłażany z mięsem mielonym, a także aromatyczne przyprawy i trochę kolendry.
Składniki
- ziemniaki - 600 g
- bakłażany - 1 rzecz
- kolendra - 0.5 pęczek
- czosnek - 3 ząbki
- Chili - 1 rzecz
- mięso mielone - 400 g
- Suluguni - 80 g
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- śmietana - 100 ml
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Smaż mięso mielone do połowy ugotowane. Dodaj posiekany czosnek, chili, kolendrę i przyprawy i smaż przez kolejną minutę.
Pokrój cebulę, marchewkę i bakłażana w kostkę i smaż do miękkości. Dodaj pomidora i krótko Duś.
Włóż mięso mielone, warzywa i ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki na wierzchu.
Posyp zapiekankę startym suluguni i gotuj przez 35-40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy