przekąski 28.06.2023

bułki z kałamarnicą

25 min
4 porcje
Bułki z kalmarami
Konstantin, stock.adobe.com
0

Ponieważ kalmary nie mają wyraźnego smaku, należy je mieszać z innymi produktami. Kierując się tą zasadą, gotowałem bułki z kałamarnicą. Pikantna marchewka wykonała świetną robotę, więc sushi było pyszne!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój marchewki w cienkie paski i umieść w misce.

Dodaj sól, sok z cytryny i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.

Zanurz kalmary we wrzącej wodzie, gotuj przez 2 minuty i przenieś do miski z zimną wodą.

Pokrój schłodzone kalmary w cienkie paski.

Rozłóż bambusową matę na stole, umieść arkusz nori i ułóż warstwę ryżu.

Na szerokiej krawędzi ułóż ser, marchewkę i kalmary w paski.

Zwiń rolkę, naciskając palcami na całej powierzchni.

Pokrój na małe kawałki i podawaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy