Ponieważ kalmary nie mają wyraźnego smaku, należy je mieszać z innymi produktami. Kierując się tą zasadą, gotowałem bułki z kałamarnicą. Pikantna marchewka wykonała świetną robotę, więc sushi było pyszne!
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- kalmary (schłodzone) – 2 tusze
- Ser Philadelphia - 200 g
- marchew - 100 g
- czosnek - 1 ząbek
- ocet - 2 art.
- sól - do smaku
- nori - 2 liścia
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewki w cienkie paski i umieść w misce.
Dodaj sól, sok z cytryny i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj i odłóż na bok na 10 minut.
Zanurz kalmary we wrzącej wodzie, gotuj przez 2 minuty i przenieś do miski z zimną wodą.
Pokrój schłodzone kalmary w cienkie paski.
Rozłóż bambusową matę na stole, umieść arkusz nori i ułóż warstwę ryżu.
Na szerokiej krawędzi ułóż ser, marchewkę i kalmary w paski.
Zwiń rolkę, naciskając palcami na całej powierzchni.
Pokrój na małe kawałki i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy