Ulubiony przez wszystkich "Śledź pod futrem" nabierze zupełnie nowego smaku, jeśli dodasz jeden prosty składnik - paluszki krabowe. Przyznaję, że szpiegowałem ten przepis u znanego kucharza i trochę go zmieniłem. Sałatka okazuje się bardziej delikatna i wyrafinowana.
Składniki
- śledź - 1 szt.
- Burak (duży) – 1 szt.
- ziemniaki (średni) – 6 szt.
- marchew - 2 szt.
- cebula (duży) – 1 szt.
- paluszki krabowe - 200 G
- jaja kurze - 3 szt.
- śmietana (25%) – 50 g
- majonez - 150 g
- ocet jabłkowy - 1 art.
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Zieleń - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj warzywa do miękkości, a następnie obierz i zetrzyj na grubej tarce w osobnych pojemnikach.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Oddziel żółtka od białek i zetrzyj osobno.
Drobno posiekaj cebulę, marynuj w occie jabłkowym przez 5 minut. Następnie wrzuć do durszlaka.
Oczyść śledzie ze skóry, głowy i wnętrzności, usuń kości. Zmiel filet rybny.
Pokrój paluszki krabowe w cienkie paski.
Do sosu wymieszaj majonez i śmietanę, dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku.
Do świątecznego podania złóż sałatkę za pomocą dzielonej formy (możesz również ułożyć ją na talerzu lub w dużej przezroczystej salaterce). Ustaw pierścień na naczyniu, ułóż warstwy w następującej kolejności: ziemniaki, śledź z cebulą, marchew, białka, paluszki krabowe, pół żółtka, buraki. Nie zapomnij posmarować każdej warstwy sosem śmietanowo-majonezowym.
Posmaruj wierzch sałaty pozostałym sosem i posyp połową startych żółtek. Udekoruj zielenią.
Włóż gotową sałatkę do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem zdejmij pierścień dzielonej formy.