sałatki 26.02.2023

Śledź pod futrem z paluszkami krabowymi

2 godz. 0 min.
8 porcji
Śledź pod futrem z paluszkami krabowymi
0

Ulubiony przez wszystkich "Śledź pod futrem" nabierze zupełnie nowego smaku, jeśli dodasz jeden prosty składnik - paluszki krabowe. Przyznaję, że szpiegowałem ten przepis u znanego kucharza i trochę go zmieniłem. Sałatka okazuje się bardziej delikatna i wyrafinowana.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Gotuj warzywa do miękkości, a następnie obierz i zetrzyj na grubej tarce w osobnych pojemnikach.

Śledź pod futrem z paluszkami krabowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Oddziel żółtka od białek i zetrzyj osobno.

Śledź pod futrem z paluszkami krabowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Drobno posiekaj cebulę, marynuj w occie jabłkowym przez 5 minut. Następnie wrzuć do durszlaka.

Śledź pod futrem z paluszkami krabowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Oczyść śledzie ze skóry, głowy i wnętrzności, usuń kości. Zmiel filet rybny.

Śledź pod futrem z paluszkami krabowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Pokrój paluszki krabowe w cienkie paski.

Śledź pod futrem z paluszkami krabowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Do sosu wymieszaj majonez i śmietanę, dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku.

Śledź pod futrem z paluszkami krabowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Do świątecznego podania złóż sałatkę za pomocą dzielonej formy (możesz również ułożyć ją na talerzu lub w dużej przezroczystej salaterce). Ustaw pierścień na naczyniu, ułóż warstwy w następującej kolejności: ziemniaki, śledź z cebulą, marchew, białka, paluszki krabowe, pół żółtka, buraki. Nie zapomnij posmarować każdej warstwy sosem śmietanowo-majonezowym.

Śledź pod futrem z paluszkami krabowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Posmaruj wierzch sałaty pozostałym sosem i posyp połową startych żółtek. Udekoruj zielenią.

Śledź pod futrem z paluszkami krabowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Włóż gotową sałatkę do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem zdejmij pierścień dzielonej formy.

Śledź pod futrem z paluszkami krabowymi: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Zdjęcie: Julia Zubkova

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy