Charlotte to popularne ciasto, które zostało zrobione lub wypróbowane przynajmniej raz. Tym razem zamiast jabłek użyjemy pomarańczy. Ponieważ owoc jest zbyt soczysty, należy go koniecznie wymieszać ze skrobią kukurydzianą.
Składniki
- mąka - 220 g
- pomarańczowy - 1 rzecz
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 120 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomarańczę ze skórki, folii, podziel na plasterki i pokrój.
Dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj.
Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.
Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniataj masę, aż będzie gładka.
W wysmarowanej tłuszczem formie ułóż połowę ciasta.
Rozłóż równomiernie kawałki pomarańczy i polej pozostałym ciastem na wierzchu.
Piecz Charlotte przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy