Pyszne, jasne i zdrowe! Przygotuj takie naleśniki na śniadanie lub podawaj na lunch z ulubionym sosem. Jeśli podążasz za figurą, po prostu uzupełnij danie lekką sałatką warzywną, a zdrowa przekąska jest gotowa. Gotowy puree z dyni pomoże zaoszczędzić czas.
Składniki
- Dynia - 200 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 3 art.
- płatki owsiane - pół szklanki
- śmietana - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny - 80 ml
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, pokrój w kostkę i umieść w małym rondlu.
Dodaj wodę, cukier i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Zmiel blenderem lub rozgnieć tłuczkiem do stanu puree.
Lekko ubij jajka, śmietanę i sól.
Dodaj płatki owsiane i puree z dyni. Wymieszaj i odłóż na bok na 15 minut.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe placki i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy