Najprawdopodobniej nigdy nie próbowałeś tak pysznych pączków, ale są one przygotowywane bardzo prosto. Kupiłam gotowy mus jabłkowy, ale można go również przygotować samodzielnie. Miłośnicy bardziej satysfakcjonujących przepisów mogą zastąpić wodę mlekiem.
Składniki
- mąka - 400 g
- suche drożdże - 7 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mus jabłkowy - 100 g
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- woda (ciepły) – 150 ml
- Olej roślinny - 350 ml
- mielony cynamon - 1 art.
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz suche drożdże, przesianą mąkę, cukier i sól.
Dodaj mus jabłkowy i lekko ubite jajko.
Wlej ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny.
Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów, wyciśnij pączki i ułóż na posypanej mąką desce. 15-20 minut obrabianego przedmiotu należy położyć.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
Wymieszaj zmielony cynamon z cukrem pudrem. Obficie posyp pączki powstałym półfabrykatem.