W półfabrykatach kwas cytrynowy rozwiązuje jednocześnie dwa główne zadania. Po pierwsze, poprawia zachowanie pikli lub jakiejkolwiek innej konserwacji. Po drugie, daje przyjemną kwaskowatość, której nie można pomylić z niczym.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 4 ząbki
- liście wiśni - 8 sztuk
- koperek - 2 parasolka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól - 2 art.
- cukier - 4 art.
- woda - 1.6 l
- Goździk - 6 pąki
- kwas cytrynowy - 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Umieść je szczelnie w czystych, suchych słoikach z czosnkiem, liśćmi, koperkiem i przyprawami.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut pod pokrywkami.
Odcedź tę wodę i dodaj do niej sól i cukier. Zagotuj ponownie.
Dodaj łyżkę kwasu cytrynowego do słoików.
Zalej wrzącą solanką i zwiń ogórki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy