Uwielbiam aromatyczne zupy grzybowe. W naszej rodzinie od wielu lat solanka z grzybami miodowymi i kapustą pozostaje niezmiennym faworytem. Aby ułatwić proces jego przygotowania, zamykam taki przedmiot na zimę. Spróbuj I ty!
Składniki
- kapusta - 1 kg
- grzyby miodowe - 500 g
- marchew - 400 g
- cebula - 300 g
- Olej roślinny - 80 ml
- ocet - 100 ml
- pasta pomidorowa - 120 g
- czarny pieprz - 8 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- cukier - 40 g
- sól - 80 G
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grzyby miodowe dokładnie opłucz i moczyć przez 1 godzinę w zimnej wodzie.
Posiekaj kapustę, grzyby miodowe, marchewkę i obraną cebulę.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Dodaj marchewki, grzyby i gotuj, aż cała wilgoć wyparuje.
Dodaj kapustę, cukier, sól, przyprawy i wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym.
Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie wyjmij z pieca.
Napełnij czyste, suche słoiki i zwiń mieszankę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy