Uwielbiasz chrupiące korniszony, ale nie chcesz ciągle kupować ich w sklepie? I nie jest to konieczne-są bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania i są jeszcze smaczniejsze. I istnieje wiele różnych przepisów, na przykład-takie są korniszony w języku bułgarskim.
Składniki
- korniszony - 400 g
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- marchew - 2 plasterki
- koperek - 1 parasol
- czarny pieprz - 5 groszek
- korzeń chrzanu - 2 plasterki
- ostra czerwona papryka (mały) – 1 rzecz
- woda - 240 ml
- sól - 10 G
- cukier - 20 G
- ocet - 90 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz korniszony przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Zagotuj wodę z solą, cukrem i octem.
Korniszony i wszystkie inne składniki ostrożnie włóż do sterylnego słoika.
Zalej ogórki wrzącą solanką i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy