Każda gospodyni ma swoje sekrety, jak gotować pyszne marynowane korniszony. Ten francuski przepis stał się jednym z moich ulubionych kilka lat temu. Po prostu nie można odmówić pikantnych chrupiących ogórków.
Składniki
- korniszony - 450 g
- sól - 2 art.
- estragon - 1 łodyga
- czosnek - 1 ząbek
- szalotka - 50 g
- czarny pieprz - 10 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- Goździk - 3 Bud
- ocet - 3 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj korniszony z solą. Połóż na bawełnianym ręczniku i zawieś na 2 godziny.
Wyślij estragon do słoika, a następnie ułóż korniszony warstwami, przesuwając je posiekaną szalotką i czosnkiem.
Dodaj pozostałe przyprawy do słoika.
Zagotuj ocet i zalej ogórki, nie docierając trochę do krawędzi.
Szczelnie zamknij słoik i pozostaw ogórki w chłodnym, ciemnym miejscu na co najmniej 3 tygodnie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy