dżem z czerwonej kaliny

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z czerwonej kaliny
Szakaly, stock.adobe.com
0

Niewiele osób będzie chciało jeść świeżą czerwoną Kalinę i nie jest do tego specjalnie zaprojektowana. Ale w półfabrykatach po ugotowaniu i z cukrem gra zupełnie nowymi kolorami i otwiera się w pełni. Dzielę się z wami ulubioną wersją dżemu kaliny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jeśli kalina jest zbyt cierpka - najpierw zamroź ją, a następnie rozmroź.

Gotuj Kalinę we wrzącej wodzie przez 5 minut i wrzuć do durszlaka.

Zagotuj syrop z wody i cukru i włóż tam jagodę.

Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez 15 minut.

Dodaj sok z cytryny z pomarańczą i skórkę do smaku.

Gotuj dżem przez kolejne 20-30 minut, aż będzie gęsty i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy