Niewiele osób będzie chciało jeść świeżą czerwoną Kalinę i nie jest do tego specjalnie zaprojektowana. Ale w półfabrykatach po ugotowaniu i z cukrem gra zupełnie nowymi kolorami i otwiera się w pełni. Dzielę się z wami ulubioną wersją dżemu kaliny.
Składniki
- Kalina - 1.2 kg
- cukier - 1.5 kg
- woda - 1 szklanka
- cytryna - 1 rzecz
- pomarańcza - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jeśli kalina jest zbyt cierpka - najpierw zamroź ją, a następnie rozmroź.
Gotuj Kalinę we wrzącej wodzie przez 5 minut i wrzuć do durszlaka.
Zagotuj syrop z wody i cukru i włóż tam jagodę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez 15 minut.
Dodaj sok z cytryny z pomarańczą i skórkę do smaku.
Gotuj dżem przez kolejne 20-30 minut, aż będzie gęsty i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy