W skarbonce oryginalnych zimowych preparatów zdecydowanie chciałbym dodać ten przepis na kharcho z ryżem i warzywami. Okazuje się nie tylko smaczny, ale także bardzo wygodny, szczególnie w te dni, kiedy nie będziesz miał czasu i nastroju, aby stać przy kuchence.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- śliwki - 200 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 100 g
- Chili - 0.5 kawałki
- orzechy włoskie - 100 g
- pietruszka - 1 pęczek
- ryż - 120 g
- chmiel-suneli - 1 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- ocet - 3 art.
- Olej roślinny - 100 ml
- czarny pieprz - 6 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj śliwkę przez 10 minut w gorącej wodzie i przetrzyj przez sito.
Obierz pomidory i zmiksuj blenderem.
Drobno posiekaj cebulę i chili i smaż do miękkości z chmielowym suneli.
Połącz pomidory, śliwkę i smażoną cebulę i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Dodaj sól, cukier, masło i przyprawy i gotuj przez kolejne 20 minut.
Dodaj posiekane orzechy, zioła, czosnek i umyty ryż i gotuj przez kolejne 20 minut.
5 minut przed końcem wlej ocet. Rzuć kharcho w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy