dżem z czarnych winogron

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z czarnych winogron
nina van der kleij/EyeEm, stock.adobe.com
0

Wyobraź sobie cienką warstwę dżemu na świeżej bułce z masłem. Podwójnie smaczniejszy, jeśli jest to dżem z czarnych winogron przygotowany według tego przepisu. Zrównoważone połączenie słodyczy i kwaśności sprawia, że jest to idealny dodatek do dosłownie wszystkiego.

Składniki

  • Winogrona (czarny) – 1.2 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 5-7 minut.

Oderwij winogrona z gałązek, zalej syropem, zagotuj i ostudź.

Ponownie zagotuj dżem i ostudź. I jeszcze raz.

Po raz ostatni zagotuj dżem i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy