dżem z tarniny

15 min
8 porcji
Dżem z tarniny
Djordje, stock.adobe.com
0

W wyniku skrzyżowania śliwki i cierni hodowcom udało się wyhodować śliwki. Jeśli jesteś dumnym właścicielem tej rośliny, prawdopodobnie martwisz się, że możesz z niej gotować. Ugotuj dżem z ich śliwek, jest pyszny i prosty.

Składniki

  • śliwki (ciernie) – 2 kg
  • cukier - 2 kg
  • woda - 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj śliwki i włóż do garnka z wodą.

Gotuj przez 15 minut i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórki i pestek.

Wymieszaj powstałą masę z cukrem i gotuj przez kolejne 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Napełnij przygotowany pojemnik gorącym dżemem, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy