Tak nasi przodkowie solili ogórki w beczkach. Bez oleju, bez octu i bez innych dodatków. Ale nawet w dzisiejszych realiach, kiedy praktycznie nie ma mowy o beczkach w piwnicach, ten przepis okazał się doskonały.
Składniki
- ogórki - 4 kg
- czosnek - 2 głowice
- liście wiśni - 5 sztuk
- liście porzeczki - 5 sztuk
- koperek (z parasolkami) – 10 łodygi
- sól - 230 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki, koperek i liście, obierz czosnek.
Sparz duży garnek wrzącą wodą i ułóż wszystko warstwami.
Dodaj sól, zalej ogórki zimną wodą i pozostaw na 1-2 dni w temperaturze pokojowej.
Ułóż ogórki czosnkowe w wysterylizowanych słoikach.
Zagotuj odpowiednią ilość solanki w ilości 1 łyżki soli na 1 litr wody.
Zalej ogórki, odstaw na 3 minuty, odcedź solankę i ponownie zagotuj.
Ponownie napełnij słoiki i zwiń. Ogórki schłodzić do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy