ogórki na zimę bez oleju i octu

1 godz. 0 min.
4 porcje
Ogórki na zimę bez oleju i octu
svetlana_cherruty , stock.adobe.com
0

Tak nasi przodkowie solili ogórki w beczkach. Bez oleju, bez octu i bez innych dodatków. Ale nawet w dzisiejszych realiach, kiedy praktycznie nie ma mowy o beczkach w piwnicach, ten przepis okazał się doskonały.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, koperek i liście, obierz czosnek.

Sparz duży garnek wrzącą wodą i ułóż wszystko warstwami.

Dodaj sól, zalej ogórki zimną wodą i pozostaw na 1-2 dni w temperaturze pokojowej.

Ułóż ogórki czosnkowe w wysterylizowanych słoikach.

Zagotuj odpowiednią ilość solanki w ilości 1 łyżki soli na 1 litr wody.

Zalej ogórki, odstaw na 3 minuty, odcedź solankę i ponownie zagotuj.

Ponownie napełnij słoiki i zwiń. Ogórki schłodzić do góry nogami.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy