napoje 13.06.2023

kompot z suszonych jabłek

15 min
12 porcji
Kompot z suszonych jabłek
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Moja babcia suszyła różne owoce i jagody na słońcu. Zimą przygotowywano z nich napoje i pyszne nadzienie do ciast. Z jakiegoś powodu najbardziej pamiętam kompot z suszonych jabłek. Jego wspaniały aromat i delikatny smak zostały na zawsze zapisane w pamięci.

Składniki

  • jabłka (suszone) – 200 g
  • cukier - 150 g
  • woda (filtrowane) – 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Włóż suszone jabłka do durszlaka i spłucz wrzącą wodą.

Przenieś suszone owoce do rondla, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut od wrzenia.

Wyłącz ogrzewanie, przykryj i ostudź do temperatury pokojowej.

Odcedź kompot, dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy