Risotto z kurczakiem o Smaku parmezanu jest tak delikatnym, a jednocześnie bogatym daniem. Risotto nie musi być kruche,więc możesz użyć dowolnej odmiany ryżu.
Składniki
- ryż - 350 g
- filet z kurczaka - 350 g
- masło - 70 g
- rosół z kurczaka - 650 ml
- oliwa z oliwek - 15 ml
- cebula - 1 rzecz
- parmezan - 50 g
- wino (biały) – 50 ml
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z kurczaka w drobną kostkę. Podgrzej patelnię, wlej trochę oleju i smaż kurczaka na złoty kolor, sól i pieprz do smaku, zdejmij z ognia.
Obierz cebulę. Wyślij trochę oleju na rozgrzaną patelnię i podsmaż cebulę na złoty kolor.
Gdy cebula się zarumieni, dodaj resztę oleju i dodaj ryż. Dobrze wymieszaj i gotuj aż ryż wchłonie cały olej. Wlej wino i gotuj jeszcze kilka minut, aż wino wyparuje.
Posolić risotto, dodać przyprawy, dobrze wymieszać i wlać wodę lub bulion. Przykryj i gotuj przez 20 minut, aż się ugotuje.
3 minuty przed ugotowaniem dodaj kurczaka i startego parmezanu, wymieszaj. Jeśli nie masz takiego sera, możesz go zastąpić dowolnym twardym serem.