dania główne 22.01.2022

zapiekanka z twarogu z rokitnikiem

50 min
4 porcje
Zapiekanka z twarogu z rokitnikiem
lenakorzh, stock.adobe.com
0

Rokitnik to nie tylko smaczna, ale także zaskakująco zdrowa jagoda. Moja rodzina po prostu ją uwielbia, więc często jest na naszym stole jesienią. Niedawno zrobiłem zapiekankę z twarogu z rokitnikiem. Po prostu musisz tego spróbować!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz rokitnik i połóż do wyschnięcia na ręczniku.

Zmiażdż jagody drewnianym tłuczkiem, przykryj cukrem i odłóż na bok na 15 minut.

Odcedź powstały sok przez sito.

Zmiel twaróg w blenderze lub przetrzyj przez sito.

Ubij jajka solą i wanilią.

Połącz twaróg, ubite jajka, sok z rokitnika i semolinę. Pozostaw powstałą masę na 10 minut, aby semolina miała czas na pęcznienie.

Posmaruj foremki masłem, rozłóż masę twarogową, wypełniając je w dwóch trzecich. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy