Rokitnik to nie tylko smaczna, ale także zaskakująco zdrowa jagoda. Moja rodzina po prostu ją uwielbia, więc często jest na naszym stole jesienią. Niedawno zrobiłem zapiekankę z twarogu z rokitnikiem. Po prostu musisz tego spróbować!
Składniki
- twaróg - 500 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- Manka - 2 art.
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 150 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- Rokitnik - pół szklanki
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rokitnik i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Zmiażdż jagody drewnianym tłuczkiem, przykryj cukrem i odłóż na bok na 15 minut.
Odcedź powstały sok przez sito.
Zmiel twaróg w blenderze lub przetrzyj przez sito.
Ubij jajka solą i wanilią.
Połącz twaróg, ubite jajka, sok z rokitnika i semolinę. Pozostaw powstałą masę na 10 minut, aby semolina miała czas na pęcznienie.
Posmaruj foremki masłem, rozłóż masę twarogową, wypełniając je w dwóch trzecich. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy