Domowy kwas chlebowy jest dobry ze względu na swoją różnorodność, ponieważ oprócz klasycznego chleba można go przygotować na zupełnie inne sposoby. Na przykład proponuję spróbować niezwykłego kwasu ryżowego z rodzynkami. Następnie powiem Ci, jak prawidłowo go ugotować.
Składniki
- woda - 1.5 L
- ryż - 40 g
- cukier - 100 g
- rodzynki - 1 art.
- suche drożdże - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ryż, gotuj do miękkości i ostudź.
Dodaj drożdże, rodzynki i 20 g cukru. Przykryj i pozostaw na godzinę.
Dodaj pozostały cukier i ciepłą wodę.
Wymieszaj, przykryj obrabiany przedmiot folią i pozostaw w cieple na 4-5 dni.
Odcedź kwas chlebowy i butelkuj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy