dania główne 22.01.2022

klopsiki z soczewicy w sosie curry

50 min
4 porcje
Klopsiki z soczewicy w sosie curry
Arundhati, stock.adobe.com
0

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że klopsiki to kulki mięsne, ale nie jest to jedyna opcja. Na tej samej zasadzie można je przygotować z dowolnych roślin strączkowych. A dzięki gęstemu sosowi Curry danie nabiera wyraźnych indyjskich nut.

Składniki

dla klopsików:
  • soczewica (gotowane) – 400 g
  • ryż (gotowane) – 350 g
  • pietruszka - 20 g
  • kolendra - 20 g
  • oliwa z oliwek - 30 ml
  • przyprawy i przyprawy (czosnek, koper włoski, kolendra, sól, pieprz) – 1 łyżeczka
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż i soczewicę lepiej ugotować z wyprzedzeniem, ponieważ jest długi. Zmiel je w blenderze, aż będą gładkie.

Dodaj do masy posiekane zioła i przyprawy, zagniataj i uformuj małe kulki rękami posmarowanymi oliwą z oliwek.

Połóż klopsiki na pergaminie i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Zmiel i podsmaż czosnek z imbirem na oleju. Dodaj curry z kurkumą i smaż przez kolejną minutę.

Dodaj posiekane obrane pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-6 minut.

Doprawić śmietaną, cukrem, przyprawami i sokiem z limonki, dusić przez kolejne 5 minut i włożyć klopsiki do sosu.

Wszystko dobrze wymieszaj, lekko pod przykryciem i zdejmij z ognia. W razie potrzeby udekoruj kolendrą.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy