Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że klopsiki to kulki mięsne, ale nie jest to jedyna opcja. Na tej samej zasadzie można je przygotować z dowolnych roślin strączkowych. A dzięki gęstemu sosowi Curry danie nabiera wyraźnych indyjskich nut.
Składniki
- soczewica (gotowane) – 400 g
- ryż (gotowane) – 350 g
- pietruszka - 20 g
- kolendra - 20 g
- oliwa z oliwek - 30 ml
- przyprawy i przyprawy (czosnek, koper włoski, kolendra, sól, pieprz) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż i soczewicę lepiej ugotować z wyprzedzeniem, ponieważ jest długi. Zmiel je w blenderze, aż będą gładkie.
Dodaj do masy posiekane zioła i przyprawy, zagniataj i uformuj małe kulki rękami posmarowanymi oliwą z oliwek.
Połóż klopsiki na pergaminie i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Zmiel i podsmaż czosnek z imbirem na oleju. Dodaj curry z kurkumą i smaż przez kolejną minutę.
Dodaj posiekane obrane pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-6 minut.
Doprawić śmietaną, cukrem, przyprawami i sokiem z limonki, dusić przez kolejne 5 minut i włożyć klopsiki do sosu.
Wszystko dobrze wymieszaj, lekko pod przykryciem i zdejmij z ognia. W razie potrzeby udekoruj kolendrą.