Pikantna sałatka z ciecierzycy i koreańskiej marchewki jest niesamowicie satysfakcjonująca. Jedna porcja wystarczy, aby zaspokoić głód przez długi czas. Zabierz danie ze sobą do pracy, w podróż lub na piknik. Zdrowa przekąska jest odpowiednia nawet dla osób na diecie lub na czczo.
Składniki
- ciecierzyca (gotowane) – 200 g
- papryka - 300 g
- koreańska marchewka - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
- sos sojowy - 2 art.
- ocet winny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę, cebulę obrać i pokroić.
Wymieszaj cebulę z octem winnym i pozostaw na 7-10 minut do marynowania.
Połącz gotowaną ciecierzycę, paprykę, koreańską marchewkę i marynowaną cebulę.
Dodaj sól, mielony pieprz, sos sojowy i olej. Wymieszaj i włóż sałatkę do lodówki na 2 godziny.
Gotową sałatkę można ozdobić sezamem, ziołami lub plasterkami cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy