Moja rodzina po prostu uwielbia śledzie pod futrem, więc gotujemy je bardzo często. Kiedyś musiałem zrobić sałatkę z jajkami przepiórczymi. Okazało się smaczne i zdrowe. Radzę wypróbować ten ciekawy przepis!
Składniki
- śledź (lekko solony) – 1 rzecz
- Burak (gotowany) – 250 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- jaja przepiórcze (gotowane) – 10 sztuk
- cebula - 1 rzecz
- szczypiorek - 2 stem
- majonez - 180 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i drobno posiekać.
Zmiel oba rodzaje cebuli. Zetrzyj jajka i gotowane warzywa. Zachowaj jedno jajko do dekoracji sałatki.
Na szerokim talerzu ułóż ziemniaki, sól, pieprz i posmaruj majonezem.
Dodaj warstwy jaj przepiórczych, cebuli, śledzia, zielonej cebuli i marchewki. Posyp pieprzem, solą i dodaj majonez.
Ułóż buraki, spłaszcz, udekoruj jajkiem i zieloną cebulą. Zaparz sałatkę przez 2 godziny w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy