Trudno powiedzieć, skąd konkretnie przyszła do nas shawarma, ponieważ jej odmiany występują w dziesiątkach różnych krajów. Ostatnio lubię eksperymentować z takimi lokalnymi przepisami. Na przykład oto Syryjska shawarma.
Składniki
- Pita - 4 liścia
- filet z kurczaka - 500 g
- pomidory - 4 kawałki
- papryka - 2-3 kawałki
- cebula fioletowa - 2 kawałki
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka w paski i marynuj w przyprawach przez kilka godzin.
Usmaż na patelni, mieszając.
Dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze przez kilka minut.
Dodaj pokrojone pomidory i paprykai smaż, aż warzywa się ugotują.
Niech nadzienie trochę ostygnie i zawiń w chleb pita.
W razie potrzeby usmaż shawarmę ze wszystkich stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy