Istnieją różne sposoby przygotowania dżemu orzechowego. Jednym z nich jest użycie zielonych orzechów włoskich. Będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość i wziąć pod uwagę kilka niuansów. Ale szczegółowo omówię każdy z nich w przepisie. A wynik jest zdecydowanie wart wysiłku!
Składniki
- orzechy włoskie (zielony) – 1 kg
- woda - 1 L
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pracuj z zielonymi orzechami tylko w rękawiczkach. Najpierw wykonaj wiele nakłuć w każdym z nich igłą dziewiarską lub dużą igłą.
Jeśli orzech się nie przebije - nie pasuje.
Napełnij orzechy zimną wodą i moczyć je przez około 10 dni. W ciągu dnia zmieniaj wodę 2-3 razy.
Napełnij orzechy czystą wodą, zagotuj i gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 3 godziny.
W razie potrzeby dodaj wodę, aby przykryła owoce.
Zagotuj syrop z litra wody i cukru i wyślij tam orzechy.
Gotuj je na małym ogniu przez 5-7 minut.
Pozostaw obrabiany przedmiot do ostygnięcia na 12 godzin i gotuj ponownie przez 5-7 minut. I tak 3-4 razy.
Zwiń dżem z zielonych orzechów w sterylne słoiki.