dżem z zielonych orzechów włoskich

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem z zielonych orzechów włoskich
sattva, stock.adobe.com
0

Istnieją różne sposoby przygotowania dżemu orzechowego. Jednym z nich jest użycie zielonych orzechów włoskich. Będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość i wziąć pod uwagę kilka niuansów. Ale szczegółowo omówię każdy z nich w przepisie. A wynik jest zdecydowanie wart wysiłku!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pracuj z zielonymi orzechami tylko w rękawiczkach. Najpierw wykonaj wiele nakłuć w każdym z nich igłą dziewiarską lub dużą igłą.

Jeśli orzech się nie przebije - nie pasuje.

Napełnij orzechy zimną wodą i moczyć je przez około 10 dni. W ciągu dnia zmieniaj wodę 2-3 razy.

Napełnij orzechy czystą wodą, zagotuj i gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 3 godziny.

W razie potrzeby dodaj wodę, aby przykryła owoce.

Zagotuj syrop z litra wody i cukru i wyślij tam orzechy.

Gotuj je na małym ogniu przez 5-7 minut.

Pozostaw obrabiany przedmiot do ostygnięcia na 12 godzin i gotuj ponownie przez 5-7 minut. I tak 3-4 razy.

Zwiń dżem z zielonych orzechów w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy