Istnieją różne sposoby przygotowania dżemu z granatu. Na przykład można go zmielić przez sito. I możesz zostawić całe ziarna z nasionami i jest to opcja, którą chcę ci dziś zaoferować. Wygodny, łatwy i bardzo smaczny – taki jest ten przepis.
Składniki
- granat - 1 kg
- cukier - 250 g
- sok z cytryny - 1 art.
- sok z granatów - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż granaty na ziarna.
Wymieszaj sok i cukier i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Pozwól syropowi ostygnąć, włóż do niego ziarna i ponownie zagotuj.
Gotuj dżem przez 5 minut i pozwól mu ostygnąć. Powtórz ten krok jeszcze dwa razy.
Podczas ostatniego gotowania dodaj sok z cytryny i zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy