Uwielbiasz dżem borówkowy z Ikei? Wtedy dzisiaj nauczymy się go gotować! W rzeczywistości nie ma w tym nic skomplikowanego, a nawet niedoświadczony kucharz z łatwością poradzi sobie z takim przepisem. Jeden z moich ulubionych półfabrykatów i na pewno ci się spodoba.
Składniki
- borówka brusznica - 400 g
- cukier - 200 g
- mielony czarny pieprz - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj i opłucz borówki i zmiel je blenderem lub tłuczkiem.
Dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj masę.
Gotuj przez 10 minut na małym ogniu, mieszając.
Dodaj pieprz i inne przyprawy do smaku.
Przetrzyj dżem przez sito, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy